DELESUN-online
17. apríla 2020
Vyhodnotenie projektu
9. júna 2020

22. máj 2020
MEDZINÁRODNÝ DEŇ BIODIVERZITY



M edzinárodný deň biodiverzity (International Day for Biological Diversity) vyhlásila Organizácia spojených národov (OSN) v decembri 2000 na Valnom zhromaždení, ktoré rozhodlo, že pamätným dňom bude 22. máj, kedy bol schválený definitívny text Dohovoru o biologickej diverzite (Convention for Biological Diversity) v kenskej metropole Nairobi.

Téma roku 2020: „Naše riešenia sú v prírode„

Biologická diverzita je v Dohovore definovaná ako "rôznorodosť všetkých živých organizmov vrátane ich suchozemských, morských a ostatných vodných ekosystémov a ekologických komplexov, ktorých sú súčasťou". Biodiverzita teda označuje nielen rôznorodosť v rámci druhov a medzi druhmi, ale aj rozmanitosť (diverzitu) ekosystémov.

Tento významný deň si pripomíname v nadväznosti na Medzinárodný deň lesov dňa 21. marca 2020, ktorý bol tohto roku zameraný na LESY A BIODIVERZITU. Celé toto obdobie venujeme zvyšovaniu informovanosti o význame biodiverzity.

Význam biodiverzity pre človeka je nepopierateľný. Sme závislí na službách a úžitkoch, ktoré nám ekosystémy poskytujú. Podieľajú sa na udržiavaní klímy, čistení ovzdušia a vody, ochrane pred povodňami a suchom, eliminácii škodlivín, produkcii dreva, plodín a pod. Vyššia biodiverzita znamená efektívnejšiu produktivitu, vyššiu schopnosť odolávať stresovým faktorom a udržanie väčšieho množstva druhov v dobrej kondícii. Nezastupiteľnú funkciu pri zachovaní biodiverzity plnia lesy. Lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi, sú domovom viac ako 80 % druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a vyskytuje sa v nich viac než 60 000 druhov drevín. Prinášajú ľudskej spoločnosti nenahraditeľné hodnoty nielen ekologického, ale i ekonomického charakteru a sú predpokladom zachovania života na Zemi.

2020 je rokom reflexie, príležitostí a riešení. Téma „Naše riešenia sú v prírode“ zdôrazňuje nádej, solidaritu a dôležitosť spolupráce na všetkých úrovniach s cieľom vybudovať budúcnosť pre život v súlade s prírodou. Pandémia, ktorá zasiahla do našich životov nám dala priestor zamyslieť sa nad vývojom celého ľudstva a očakáva sa, že sa budeme správať lepšie a zodpovednejšie. Rok 2020 je rokom kedy, viac ako kedykoľvek predtým, je nevyhnutné prijímať globálne rozhodnutia, zastaviť úbytok biodiverzity v prospech ľudí a života na Zemi.

 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram