LES-online
16. apríla 2020
BD-online
21. mája 2020
Detská lesnícka univerzita je projekt určený žiakom šiestych ročníkov základných škôl. Kladie si za cieľ zvýšiť environmentálne povedomie o lesoch, lesníctve, práci lesníka.

V školskom roku 2019/2020 je do projektu zapojených 8 základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice a okolia. Študenti už absolvovali 4 prednášky a jednu exkurziu. Vzhľadom na zatvorené školy v súvislosti s prevenciou pred šírením ochorenia COVID -19 pokračujeme v projekte prostredníctvom online prostredia na stránkach lesnej pedagogiky.

V apríli, máji a júni pripravíme prednášky formou prezentácií, ktoré budú doplnené videami, pdf súbormi skrípt Detskej lesníckej univerzity a interaktívnymi úlohami.

Pozývame však aj ostatné deti, rodičov, pedagógov, aby využili pripravené materiály a takto virtuálne vstúpili do lesa.
A keďže prechádzky do prírody sú v tomto období priam odporúčané, vyberte sa predovšetkým tam!

Projekt sa realizuje v spolupráci s partnermi: Vojenské lesy a majetky SR, š.p. – hlavný partner, LESY SR, š.p., Lesnícka fakulta TUZVO, Zvolen – mesto lesníctva.
3

Osud lesov je v našich rukách



Doplnkový študijný materiál


Skriptá DELESUN "Osud lesov je v našich rukách "

Učenie hrou



Úlohy


V každom meste či obci existuje zastupiteľstvo, ktoré tlmočí požiadavky obyvateľov vedeniu mesta či obce. Poslanci v týchto zastupiteľstvách rozhodujú o mnohých veciach, napríklad aj o tom, ako sa budú využívať lesy vo vlastníctve daného mesta a obce.

1. Predstav si, že si poslancom Vášho mesta či obce. Navrhni, ako by mal vyzerať les, ktorý patrí Vášmu mestu/obci?
Pomôcť by Ti mohlo zamyslenie nad týmito otázkami:
Aké dreviny majú rásť v tomto lese? Mysli na ich ekonomickú, ekologickú i estetickú funkciu jednotlivých drevín i celého lesa. Aké živé organizmy majú nájsť domov, úkryt i obživu v tomto lese? Chceš v tvojom lese i nejaké poľovnícke, rekreačné, turistické zariadenia (napríklad posed, rozhľadňa, altánok, ohnisko, útulňa)? Komu všetkému má slúžiť les? Čo všetko chceš z lesa a od lesa dostať? A naopak, čo dáš lesu Ty? Ako sa o les budeš starať?

Inšpiráciou Ti môžu byť priložené plagáty, ktoré vytvorili študenti Detskej lesníckej univerzity v minulých ročníkoch. Tvoje návrhy nám pošli na lponline@lesnapedagogika.sk.



2

Tajomný svet stromov



Doplnkový študijný materiál


Skriptá DELESUN "Tajomný svet stromov"

Učenie hrou



Úlohy





1

Pestovanie lesa



























Doplnkový študijný materiál


Skriptá DELESUN "Od semienka po les"

VIDEO - Prirodzená obnova lesa

VIDEO - Umelé zalesňovanie od lužných lesov po hornú hranicu lesa

VIDEO - Výchova porastov prečistky, prerezávky, prebierky

Úlohy






Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram