Zahrajme sa ako kedysi
18. júna 2019
Ako pomáham Tatrám
1. júla 2019

Putovná sova 2019

Slovensko
Autor: Igor Stavný, Odbor PCV Štátnych lesov TANAPu Tatranská Lomnica


D ňa 7.6.2019 sa uskutočnil už 15. ročník súťaže Putovná sova. Podujatie je vyvrcholením spolupráce v rámci jedného školského roku medzi lesnými pedagógmi ŠL TANAPu a školskými triedami. Akcie sa zúčastnilo 20 súťažných družstiev z Oravy, Liptova a Spiša, pričom jedno družstvo bolo zložené z 3 žiakov, ktorí reprezentovali jednu patronátnu triedu.

Tento ročník sme upustili od jednej súťažnej časti – od prezentácií a plagátov - ktorá je najťažšie hodnotiteľná kvôli subjektivite. V čom sa teda súťažilo? Najprv všetky súťažné družstvá v sále Múzea TANAPu napísali písomný test (témy – rozdelenie Tatier, horopis, endemit, glaciálny relikt), a potom v areáli botanickej záhrady prebehlo poznávanie prírodnín (hornín, drevín - podľa kôry, šišiek, vetvičiek a živočíchov – podľa preparátov a obrázkov). Sumár bodov za obe časti dáva výsledné umiestnenie družstva.

Deti sa mohli dozvedieť, aké prirodzené zvuky je možné v prírode počuť napríklad potôčik, vtáky, hromy, dážď a iné... Následne sa oboznámili so zvukmi živočíchov a pokúšali sa zvuk priradiť k správnemu jedincovi. Najčastejším omylom bolo vnímanie jelenieho ručania za rev medveďa. Zvuky boli doplnené ukážkami fotografií jednotlivých živočíchov. Je zaujímavé, že len málokto z detí i dospelých dokázal podľa fotografií spoznať kukučku, no jej zvukový prejav spoznali takmer všetci ihneď.

A tu sú výsledky:

Mladší žiaci - 3. až 5. ročník
1. miesto (držiteľ Putovnej Sovy na jeden školský rok)
• ZŠ a trieda: Lendak, 3.D, s počtom bodov 38

2. miesto:
• ZŠ a trieda: Haligovce, 5.ročník, s počtom bodov 37

3. miesto:
• ZŠ a trieda: Liptovská Kokava, prírodovedný krúžok, s počtom bodov 37
Starší žiaci - 6. až 9. ročník
1. miesto (držiteľ Putovnej Sovy na jeden školský rok)
• ZŠ a trieda: Veľká Lomnica, 6. A, s počtom bodov 56

2. miesto:
• ZŠ a trieda: Haligovce, 6. ročník, s počtom bodov 55

3. miesto:
• ZŠ a trieda: Trstená, ekokrúžok, s počtom bodov 54

Absolútni víťazi v kategórii mladších a starších žiakov si okrem vecných cien a diplomov odnášajú aj najvzácnejšiu trofej a tou je drevená soška Putovnej sovy, ktorá bude zdobiť priestory víťaznej školskej triedy jeden školský rok.

Okrem súťažnej časti sme žiakom ponúkli aj množstvo nesúťažných činností – napr. spúšťanie sa na lanovke, streľbu zo vzduchovky, chôdzu na chodúľoch a podobne.

Všetkým srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram