Les ukrytý v knihe – vyhodnotenie
10. júna 2019
Putovná sova 2019
24. júna 2019

Zahrajme sa ako kedysi

Slovensko
Autor: Igor Stavný, Odbor PCV Štátnych lesov TANAPu Tatranská Lomnica


A j tento rok sa Štátne lesy TANAPu Tatranská Lomnica zapojili do programu s názvom Zahrajme sa ako kedysi organizovaného Múzeom oravskej dediny v Zuberci – Brestovej (skanzen). Program sa odohráva v máji a v júni a jeho cieľom je ukázať hlavne školskej mládeži, ako sa kedysi žilo na dedine, čo všetko ľudia dokázali urobiť, aké remeslá ich živili, ako vyzeralo vyučovanie v dedinskej škole a podobne.

V areáli je pripravených 15 zastavení, pričom jedno z nich zabezpečujú lesní pedagógovia TANAPu, vzhľadom na to, že skanzen sa nachádza na území TANAPu. Dňa 12. júna 2019 sa pod vedením Igora Staveného deti a dospelí mali možnosť zastaviť na stanovišti „Zvuky lesa“. Tento program absolvovalo 246 detí z 15 rôznych tried základných škôl, jedna skupina materskej školy a tiež 30 dospelých. Žiaci boli prevažne z Oravy (Klin, Dolný Kubín, Námestovo), ale i z iných oblastí Slovenska (Spišské Podhradie, Košice, Liptovský Mikuláš, Hybe, Teplička nad Váhom).

Deti sa mohli dozvedieť, aké prirodzené zvuky je možné v prírode počuť napríklad potôčik, vtáky, hromy, dážď a iné... Následne sa oboznámili so zvukmi živočíchov a pokúšali sa zvuk priradiť k správnemu jedincovi. Najčastejším omylom bolo vnímanie jelenieho ručania za rev medveďa. Zvuky boli doplnené ukážkami fotografií jednotlivých živočíchov. Je zaujímavé, že len málokto z detí i dospelých dokázal podľa fotografií spoznať kukučku, no jej zvukový prejav spoznali takmer všetci ihneď.

Príjemným spestrením aktivít bol aj zvedavý samček pinky lesnej, ktorý k nám pomerne blízko priletel práve v okamihu nahrávky zvukového prejavu svojho druhu. Zrejme si prišiel preveriť, ktorý ďalší samček sa to odvážil priletieť do jeho revíru... Aj táto situácia ponúkla príležitosť názorne vysvetliť žiakom význam niektorých zvukových prejavov, napríklad obhajovanie svojho teritória, hľadanie si partnera a podobne. Zvuky nahrávok vtipne dopĺňala aj koza s kozľatami, ktorá mala výbeh priamo pri stanovišti. Všetci okrem vedomostí získali aj pečiatku za absolvovanie aktivity.

Veríme, že každý si odniesol so sebou nové poznatky o lese, dobrú náladu a zážitok do svojho srdca. Ďakujeme všetkým zúčastneným za príjemnú atmosféru a tešíme sa na ďalšie podujatia s aktivitami lesnej pedagogiky.

„Nie som síce priaznivec masových podujatí, pri ktorých je ťažké plnohodnotne sa venovať všetkým deťom rovnako, ale v skanzene žiaci pristupovali na stanovište v menších skupinkách a preto každý mohol naplno vnímať tie najkrajšie zvuky, ktoré v lese máme.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram