Poľovníci vychovávajú mladých priateľov prírody
27. októbra 2020
15. sympózium lesnej pedagogiky
3. decembra 2020

Týždeň vedy a techniky na Slovensku – v lesnej pedagogike

Slovensko
Autor: Ing. Veronika Jaloviarová, NLC Zvolen


V termíne od 09. do 15. novembra 2020 sa na Slovensku konal v poradí už 17. ročník podujatia s názvom Týždeň vedy a techniky. Ten každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Aj lesná pedagogika mala k nemu čo povedať.

Pedagogická fakulta UKF v Nitre a NLC – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen sú spoluriešiteľmi projektu APVV s názvom Lesná pedagogika a výchova k trvalo udržateľnému rozvoju v predprimárnej a primárnej edukácii. Práve tento projekt bol obsahom seminára s názvom Lesná pedagogika a jej programy v primárnom vzdelávaní, ktorý sa uskutočnil v utorok, 10. 11. 2020 a bol určený študentom Pedagogickej fakulty. Druhé podujatie, ktoré sa konalo 11. 11. 2020 s názvom Učenie o lese cez programy lesnej pedagogiky, bolo odborným workshopom pre pedagógov pôsobiacich v praxi na základných školách. Posledným podujatím, ktoré sa pripojilo k Týždňu vedy a techniky a súviselo s lesnou pedagogikou, bolo 3. sústredenie vzdelávacieho programu s názvom Učenie o lese, kde v piatok 13. 11. 2020 odznela aj prednáška s názvom Príklady bádateľských aktivít s využitím prírodného materiálu. Prednáška bola určená pani učiteľkám pôsobiacim v materských školách.

Všetky podujatia mali za cieľ nielen prispieť k Týždňu vedy a techniky na Slovensku, ale aj prezentovať lesnú pedagogiku a jej vedecké výsledky. Podujatia sa uskutočnili v online priestore prostredníctvom videokonferenčného systému Jitsy Meet a aplikácie MS Teams a zúčastnilo sa ich celkovo 115 účastníkov.

Pre lesnú pedagogiku je nevyhnutný osobný kontakt, ale v súčasnej dobe aj ona musela hľadať náhradné riešenia a čiastočne ich našla aj vďaka moderným technológiám a virtuálnemu priestoru – a aj tie sú výsledkom vedy a techniky. Zostáva dúfať, že účasť na budúcoročnom Týždni bude už z tváre do tváre a v lese!

Lesu zdar!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram