LESPED: vedecko-odborný seminár
16. októbra 2020
Týždeň vedy a techniky na Slovensku – v lesnej pedagogike
19. novembra 2020
IMG_20200121_152657

Poľovníci vychovávajú mladých priateľov prírody

Slovensko
Autor: Ing. Rudolf Hurbanič, Predseda PS Záhorská Bystrica


P oľovnícka spoločnosť Záhorská Bystrica popri svojej prvoradej činnosti - starostlivosti o voľne žijúcu zver a jej životné prostredie, venuje náležitú pozornosť aj práci s mládežou.

V roku 2018 sme zorganizovali k MPaOP, pod hlavičkou ObPK Bratislava, zájazd na Detské oslavy Sv. Huberta do sv. Antona, na ktorom sa zúčastnili deti piateho a šiesteho ročníka ZŠ s MŠ zo Záhorskej Bystrice. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Poľovníckeho kaštieľa vo Sv. Antone za pekného počasia, vo veľmi dobrej priateľskej atmosfére. Bolo to veľmi pekné a náučné podujatie, ktoré dalo podnet k založeniu krúžku mladých priateľov prírody a poľovníctva.

Začiatkom školského roka 2018 a 2019 sme založili krúžok mladých priateľov prírody a poľovníctva (KMPPaP) pri ZŠ s MŠ v Záhorskej Bystrici. Do krúžku sa nám prihlásilo 12 detí od tretieho do šiesteho ročníka. Stretávame sa raz do týždňa, kde sa snažíme rôznymi aktivitami pripraviť pre deti bohatý program súvisiaci s poznávaním prírody, rastlín, zvierat a činnosťou poľovníkov pri ochrane prírody. Pri vedení krúžku mi pomáhajú členovia i kandidáti našej spoločnosti. Medzi prvé významné podujatie, na ktorom sme sa podieľali, patrila príprava chovateľskej prehliadky v Záhorskej Bystrici. Okrem vystavovaných trofejí z ulovenej zveri za uplynulú sezónu sme pripravil krásnu ukážku preparátov zveri spojenú s odborným výkladom, hlavne pre školákov zo základnej školy, doplnenú o vedomostnú súťaž.

V rámci našej činnosti sme navštívili bažantnicu i danieliu zvernicu u susedných poľovníkov v Stupave. Výsledok nášho snaženia a pripravenosť detí sme si odskúšali na okresnej súťaži KMPPaP v Trnovci nad Váhom, ktorú organizovala okresná organizácia SPZ a SPK v Šali v sobotu 15. júna 2019. Zúčastnili sa na nej dve družstvá z nášho krúžku pod hlavičkou MsO SPZ Bratislava a PS Záhorská Bystrica. Deti si odskúšali svoje vedomosti, poznatky a strelecké zručnosti, ktoré sa doposiaľ naučili. Súťaž pozostávala z testov, stopy zveri, streľby, zoológia, poznávanie psov, zvuky zveri, poznávania trofejí, rastlín, druhy zbraní a fyzickú zdatnosť si preverili na chodúľoch. O úspešnosti našej účasti svedčí tretie miesto v súťaži jednotlivcov v kategórii hostí.

V činnosti krúžku sme pokračovali aj v školskom roku 2019 a 2020, kde sme mali prihlásených 15 detí a aj v tomto školskom roku máme zatiaľ prihlásených 10 detí, ale vzhľadom na pandemické opatrenia s vírusom Covid-19 je činnosť krúžku obmedzená.

Verím, že v našom snažení budeme môcť pokračovať a preto hľadáme spôsob na zlepšenie činnosti krúžku získaním vhodných učebných pomôcok, pomocou ktorých by si deti zlepšili svoje vedomosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram