Listy Lesnej pedagogiky – zima
14. decembra 2022
Správa o LP za rok 2022
28. februára 2023

LESU ZDAR!



T ento pozdrav je nám lesníkov veľmi dobre známy, v obmene si ho medzi sebou hovoria aj teenageri – Nazdar! A preto bolo celkom prirodzené, že lesnícky pozdrav bol inšpiráciou pre názov nového projektu lesnej pedagogiky určeného práve stredoškolákom. Naviac, v lesnej pedagogike to je cieľová skupina, s ktorou majú lesní pedagógovia najmenej skúseností a ktorá v krátkej budúcnosti dostane možnosť rozhodovať o stave našej krajiny.

Cieľom projektu LESU ZDAR! je ovplyvniť hodnoty a postoje mládeže k lesnému hospodárstvu a zároveň ho predstaviť ako otvorený a moderný sektor. Tiež informovať o produkcii drevnej suroviny ako nástroji na zmierňovanie zmeny klímy a ponúknuť mládeži osvojiť si praktické zručnosti týkajúce sa lesníckych činností a starostlivosti o les.

Na úvod sa vyberú stredné školy, s ktorými bude v období februára – novembra 2023 nadviazaná spoluprácu. Kontaktní pedagógovia sa zúčastnia pracovných a metodických stretnutí a spolu s lesnými pedagógom a metodickým expertom pripravia jednotlivé aktivity projektu. Pred prvým osobným stretnutím vyplnia študenti dotazník, ktorým sa zmerajú ich hodnoty a postoje k lesnému hospodárstvu. Následne absolvujú 3 dni s lesníkmi (z rôznych lesníckych subjektov), ktoré budú zamerané na predstavenie základných informácií o lesníctve, exkurziu odborného lesníckeho pracoviska, zážitkový workshop lesnej pedagogiky, sprevádzanie lesníkom po lese a vyskúšanie si lesníckych činností, lesné world café – diskutovanie a argumentovanie o mýtoch a faktoch v lesníctve. Druhý dotazník študenti vyplnia na záver projektu a a tak bude možné zmerať i vyhodnotiť zmeny v ich postojoch a hodnotách k lesnému hospodárstvu a porovnať ich s kontrolnou vzorkou študentov, ktorí vyššie spomenuté aktivity s lesníkmi neabsolvujú.

Benefitom pre zapojené školy je optimalizácia edukačnej praxe a nové partnerstvá spolupráce. Pre pedagógov je to možnosť podieľať sa na tvorivom výstupe – metodickom materiáli lesnej pedagogiky pre stredné školy. A pre študentov okrem rovesníckeho učenia i možnosť zažiť bádateľské, zážitkové a odborné edukačné aktivity o lese a lesnom hospodárstve v reálnych podmienkach.

Lesu zdar!

Za realizačný tím Ing. Veronika Jaloviarová Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky

Koordinátor projektu je Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky. Partnermi projektu sú štátne a neštátne lesnícke inštitúcie. Projekt je sú časťou kontraktovej úlohy Lesná pedagogika a podpora práce s verejnosťou financovanej z rozpočtu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram