Listy Lesnej pedagogiky – jar
2. marca 2021
Les ukrytý v knihe v online prostredí
6. apríla 2021

Medzinárodný deň lesov 2021 v online prostredí.



T ohtoročné oslavy Medzinárodného dňa lesov (MDL) priniesli tému Obnova lesov – cesta k ozdraveniu a blahobytu s posolstvami vyzývajúcimi k ochrane zdravia, prírody, zachovania ekosystémov a zmierňovaniu klimatických zmien. Lesní pedagógovia na celom Slovensku boli oslovení s výzvou NLC zapojiť sa do kampane Medzinárodného dňa lesov a využiť pripravený metodický materiál v podobe PPT prezentácie, vedomostného kvízu, a výzvy pre širokú verejnosť na zaslanie obľúbeného stromu. Cieľom bolo vzbudiť túžbu oslavovať les a naučiť sa mať rád les nielen počas prebiehajúceho Medzinárodného dňa lesov - 21. marca, ale aj v priebehu celého roka./p>

Blížiaci sa sviatok lesov pripomínali v týždni od 15. 3. do 21. 3. 2021 príspevky na stránke https://www.facebook.com/lesnapedagogika a v tomto období lesní pedagógovia z NLC Zvolen uskutočnili v online prostredí vzdelávacie workshopy s témou MDL 2021, ktoré absolvovalo:

  • 40 žiakov 6. ročníka ZŠ Jilemnického zo Zvolena, Sliača, Banskej Bystrice, Starých Hôr v rámci projektu DELESUN – LP Veronika Jaloviarová
  • 21 žiakov 5. ročníka 6. ZŠ vo Zvolene – LP Marián Taraba
  • 14 detí z MŠ vo Vlkanovej – LP Veronika Jaloviarová
  • 11 detí z MŠ 1. mája v Banskej Štiavnici – vychádzka v Botanickej záhrade s LP Andreou Melcerovou
  • 44 žiakov 5. a 6. ročníka ZŠ na Gorazdovej ul. v Nitre – LP Dana Chlpošová.

Žiaci z Nitry venovali téme MDL aj hodiny slovenského jazyka, na ktorých písali sloh na témy: Môj najobľúbenejší strom a Môj kamarát les. Takto sa aspoň nachvíľu odpútali od obrazoviek PC a vybehli von načerpať inšpiráciu. Ich originálne „projekty“, doplnené kresbami si môžete pozrieť na našej stránke.

Výzva mala celoslovenský charakter a do kampane MDL 2021 sa zapojili aj ďalší lesní pedagógovia a pripravili online workshopy pre:

  • 20 žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ vo Veľkej Lomnici – LP Michal Jurčo ŠL TANAP
  • 40 žiakov 5. ročníka ZŠ v Lendaku – LP Ján Halčín ŠL TANAP
  • 14 žiakov 8. ročníka ZŠ v Lendaku – LP Ján Halčín ŠL TANAP
  • 53 žiakov 5. a 7. ročníka ZŠ Kukučínova v Detve pod vedením pani učiteľky s usmernením LP Beaty Palajovej z LESY SR, š.p. OZ Kriváň.

Celkom sa na aktivitách zúčastnilo 257 detí z 9 ZŠ a 1 MŠ v rámci celého Slovenska.

Do výzvy na zaslanie fotografie obľúbeného stromu sa zapojilo 18 súťažiacich, ktorí zaslali 31 jedinečných fotografií stromov. Vedomostný kvíz o stromoch a kríkoch vyplnilo 81 respondentov, z toho 34 bolo správnych.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Instagram