Listy Lesnej pedagogiky – zima
18. decembra 2019
Kurz lesnej pedagogiky
17. februára 2020

Medzinárodný deň lesov

21. marec ako Medzinárodný deň lesov je oslavovaný od roku 2012 a vyhlásený bol generálnym zhromaždením OSN a jeho organizačnou súčasťou FAO (Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo). Národné lesnícke centrum sa už tradične pripája k výzve na zorganizovanie aktivít zameraných na zvýšenie povedomia o lesoch, o ochrane lesov a udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov.


Les to nie sú len stromy. V lese sa toho nachádza oveľa viac. V lese sa nachádza približne 80% svetovej suchozemskej biodiverzity. Lesy a lesnaté územia sú tvorené z približne 60 000 druhov drevín, sú domovom rôznych druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb či baktérií. Lesy majú tak nenahraditeľné miesto pri zachovaní biodiverzity. Biodiverzita je mozaika života na Zemi v celej rozmanitosti jeho druhov a foriem. Biodiverzita nahrádza termín biologická diverzita, ktorý v sebe zahŕňa diverzitu génov v rámci druhov, diverzitu druhov v rámci ekosystémov a diverzitu ekosystémov v rámci biosféry. Biodiverzita zahŕňa a popisuje aj zložitosť vzťahov v rámci spoločenstva organizmov a celých ekosystémov, do ktorých vstupujú aj abiotické zložky prostredia.

Biodiverzita je výsledkom dlhodobej evolúcie a patrí k základným podmienkam udržateľnosti života na Zemi. Viac ako miliarda ľudí je priamo závislá na lese a produktoch z lesa. Lesy im poskytujú predovšetkým jedlo, prácu, sú zdrojom energie, poskytujú materiál pre stavbu obydlí a mnoho iných.

Bez biodiverzity je život na Zemi nemysliteľný. Genetická rozmanitosť pomáha lesom vysporiadať sa s klimatickými zmenami a inými ohrozeniami. Rozmanitosť v lesnom prostredí zaisťuje lepšiu stabilitu ekosystému a lepšie podmienky pre regeneráciu a obnovu pri pôsobení nepriaznivých činiteľov, ktoré ohrozujú lesy. Je potrebné myslieť však na to, že biodiverzita na Zemi je ohrozená odlesňovaním, rozpadom lesov a klimatickými zmenami.

Dôležité je spravovať a užívať lesy a lesné pozemky takým spôsobom a v takom rozsahu, ktorý udržiava ich biodiverzitu, produktívnosť, schopnosť obnovy, vitalitu a ich potenciál plniť, teraz aj v budúcnosti, najdôležitejšie ekologické, ekonomické a sociálne funkcie nielen na miestnej, ale aj národnej a globálnej úrovni a to bez negatívneho dopadu na ostatné ekosystémy. Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov a obnova lesov sú rozhodujúce pre ľudí, biodiverzitu a klímu. Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov znamená zabezpečiť životaschopné obhospodarovanie lesov pre súčasné a budúce generácie.

Neváhajte a zapojte sa aj vy to medzinárodnej výzvy. Pripomeňte si deň 21. MAREC – Medzinárodný deň lesov. Organizujte podujatia na oslavu lesov, šírte význam lesov, choďte do lesa s lesným pedagógom, s lesníkom, s celou triedou či so svojou rodinou a hľadajte v ňom rozmanitosť, ktorú ponúka. Lesy a biodiverzita sú príliš vzácne, aby sme ich stratili.

Kontakt: jaloviarova@nlcsk.org

POSTER MDL 50x70 na stiahnutie

Comments are closed.

Instagram