ÚVOD

Stačí iba trocha viac slnka a zem začne vydávať svoje tajomstvá. Pomaly sa z nej dvíhajú sklonené hlávky prvých kvetov: snežienky, bledule, fialky, prvosienky, chochlačky, veterníky. Ani do neba týčiace stromy sa však nedajú zahanbiť – puky na svojich vetvičkách rozvíjajú do sviežej zelenej. K tomu sa pridáva koncert vtáčích spevov i postupné rodenie mláďat.  Že o čom je reč? Jar prišla! Lesníci hovoria o jarnom aspekte a okrem iných činností podobne ako netrpezliví záhradkári realizujú siatie semien lesných drevín v lesných škôlkach.

Príroda nečaká a bez slov útočí svojimi prejavmi na naše zmysly. Odoláme alebo prijmeme jej každý rok sa opakujúcu výzvu a vykročíme na lesnú cestu či lesný chodníček? Potom by sme vám mohli nielen ako turisti popriať šťastných „100 jarných kilometrov“, ale aj úspešnú realizáciu nosných projektov tohto obdobia, ktorými sú XI. ročník Lesníckych dní a čitateľský projekt Les ukrytý v knihe.

Prvou novinkou roku 2017 je zmena názvu printového média, ktorým vás chceme informovať o novinkách a pripravovaných projektoch lesnej pedagogiky. Príjemné čítanie LISTOV lesnej pedagogiky

Vaši editori

Danka, Dáška, Veronika, Aďa, Majo a Rudo

 

21. marec - Medzinárodný deň lesov

„téma pre rok 2017 - LESY a ENERGIA“

Organizácia spojených národov v roku 2012 vyhlásila 21. marec za Medzinárodný deň lesov. OSN vo svojej rezolúcii vyzýva členské štáty, aby každý rok 21. marca pripravili  rozličné aktivity približujúce význam a dôležitosť rozmanitých lesných spoločenstiev na celom svete.

Každý rok je Medzinárodný deň lesov venovaný inej téme, ktorú vyhlasuje Partnerstvo pre spoluprácu v oblasti lesov - CPF (Collaborative Partnerships on Forests). Téma pre rok 2017 znie: LESY a ENERGIA. Na web stránke FAO sú hlavné posolstvá tejto témy zhrnuté nasledovne:

·    Energia z dreva je hlavným zdrojom celosvetovej energie z obnoviteľných zdrojov

·        Výroba energie z drevnej hmoty a biomasy prispieva k ekonomickému rozvoju a zamestnanosti

·    Zeleň v mestách spríjemňuje prostredie a znižuje náklady na energie.

·     Energia z dreva prispieva k zmierňovaniu klimatických zmien a podpore udržateľného rozvoja.

· Lesy môžu byť základom celosvetovej zelenej ekonomiky v budúcnosti

 

Tieto posolstvá sa budú 21. marca šíriť prostredníctvom mnohých aktivít organizovaných k Medzinárodnému dňu lesov po celom svete. K týmto aktivitám môžete prispieť aj Vy. Organizovaním lesnej vychádzky, besedou v škole, alebo inými aktivitami napr. spoločným vysádzaním stromčekov s deťmi a pod. Fotografie a videá z Vašich aktivít môžete uverejniť na web stránke: http://www.fao.org/international-day-of-forests.

Viac informácií, vrátane plagátu a motivačného videa, na podporu Vašich aktivít k Medzinárodnému dňu lesov nájdete na web stránke www.lesnapedagogika.sk.

cid:image009.png@01D29E6C.0B31B7F0

Les ukrytý v knihe 2017

„Les. Tu každý človek má svoj strom, a ešte jeden rastie v ňom.“

7.ročník celoslovenskej kampane na podporu čitateľskej a prírodovednej gramotnosti, nadväzuje na úspešnú spoluprácu škôl, knižníc a slovenských lesníkov. Poslaním kampane je poukázať na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť a súčasne podporiť environmentálne povedomie o ochrane životného prostredia prostredníctvom knižiek.

Nosnou témou tohto ročníka kampane je LISTOVÉ TAJOMSTVO. Každý list nesie v sebe odkaz, či listové tajomstvo. Prepojením dvoch významov slova LIST, je odkaz, ktorý odovzdávajú LISTY stromu súčasnej generácii, o stave životného prostredia a potrebe chrániť les a prírodné prostredie okolo seba. Rovnako tak, ako si ľudia navzájom odovzdávajú správy prostredníctvom poštových listov.

Zapojené knižnice v spolupráci s lesnými pedagógmi uskutočnia interaktívne zážitkové čítania spojené s aktivitami lesnej pedagogiky.

Národné lesnícke centrum, vyhlasovateľ kampane, podporilo aktuálny ročník Les ukrytý v knihe aj kreatívnou súťažou o vytvorenie NAJoriginálnejšej LESNEJ POHĽADNICE. Zaujímavosťou je, že odosielateľ okrem nápaditej pohľadnice musí napísať aj správu kamarátovi SILVÁRIKOVI.

Metodický pokyn pre lesných pedagógov ku čítaniu  a podmienky zapojenia sa do kreatívnej súťaže  nájdete na stránke www.lesnapedagogika.sk v časti PROJEKTY.

Prajeme Vám príjemné chvíle v knižniciach s projektom LES UKRYTÝ V KNIHE.

 

Lesnícke dni 2017 sa chystajú na svoj 11. ročník!

„Lesy bez bariér – lesy pre všetkých“

O pár týždňov, presnejšie 21. apríla 2017 si spoločne pripomenieme sviatok všetkých lesníkov. Slávnostným otvorením tohto podujatia na zvolenskom námestí sa už po jedenásty krát odštartuje šnúra podujatí po celom Slovensku. Na začiatku maličký, ale srdcom veľký projekt si našiel svoje pevné miesto v kalendári podujatí  pre verejnosť. Tak tomu bude aj tento rok. Lesnícke dni sa okrem Zvolena pripravujú v Bratislave, Kežmarku, Prešove, Košiciach, Banskej Štiavnici a ďalších mestách.

Hlavným mottom 11. ročníka je Lesy bez bariér-lesy pre všetkých. Lesy sú naším bohatstvom a je našou povinnosťou chrániť a zveľaďovať ich. V duchu týchto myšlienok si vážime a zachovávame tradície našich predkov.

Za organizáciou podujatia je úsilie mnohých ľudí a lesníckych inštitúcií, ktorí sa každoročne snažia pripraviť výnimočný program. Hlavným spojivom sú aktivity lesnej pedagogiky, prostredníctvom ktorých sa lesníci prihovárajú všetkým cieľovým skupinám. Okrem tradičných lesníckych činností sa verejnosti predstavia sokoliari, kynológovia, lesničiari s poľovníckymi signálmi a slávnostnou pasovačkou za lovca, lukostrelci, či vábničiari.

Atraktivitu podujatia na zvolenskom námestí podčiarkne voľba  „Miss drevina“ a pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov v tvorbe najväčšej Lesnej mandaly z prírodného materiálu. Program je obohatený o spevácke, hudobné a tanečné vystúpenia základných umeleckých škôl. Záverečnú bodku za celým dňom „zahrá“ skupina Polemic.

Lesnícke dni štartujú vo Zvolene a tradične končia vo Vydrovskej doline, kde sa týmto podujatím zároveň otvára sezóna pre lesnícky skanzen.  Viac informácií nájdete na stránke www.lesnickedni.sk. 

Všetci ste srdečne pozvaní.

Tip na novú aktivitu lesnej pedagogiky

 

Múdra SOVA a STRAKA rapotačka.

Cieľom aktivity je naučiť a uvedomiť si Základné pravidlá správania sa v lese.

Lesný pedagóg predstaví deťom pani múdru SOVU, ktorá o lese všetko vie a nemýli sa. Rovnako predstaví vždy popletenú  STRAKU rapotačku. Pri mladších deťoch (MŠ) hovorí pravidlá správania sa v lese lesný pedagóg a deti majú určiť, či dané pravidlo vymyslela múdra SOVA alebo STRAKA rapotačka. Pri lesnej vychádzke so staršími deťmi, môžu pravidlá správania sa v lese vymýšľať deti samotné v kruhu a ostatní  určujú či je to pravidlo múdrej SOVY alebo STRAKY rapotačky.                                                        

 

Autorky: Mirka Turayová a Stanka Cúthová (LESY SR, LDM)

cid:image009.png@01D29E6C.0B31B7F0

Winter Forest Camp 2017

 

V škole som vynechal šesť písomiek, ale to mi vôbec nevadí!“

Takto úprimne zhodnotil svoju účasť na Winter Forest Camp-e (zimnom Lesnom tábore) piatak Miško z Košíc. Ale poďme po poriadku, ako to všetko vlastne bolo... V lete 2016 sa na východnom Slovensku v Drienici stretlo 40 detí zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska. Deti sa zúčastnili aktivít lesnej pedagogiky organizovaných v rámci Lesného tábora. Pokračovaním tohto tábora bol zimný Lesný tábor v termíne od 19. do 26. februára 2017 tentokrát však v Nórsku, ktorého sa spolu zúčastnilo 30 detí zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska. Zimný lesný tábor pripravil Skogbrukets Kursinstitutt v rámci projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FOR SOC, CBC01013), ktorý je podporený z grantov Nórskeho finančného mechanizmu.

Zimná krajina ponúka iné možnosti jej spoznávania a využitia pre rôzne aktivity. A organizátor vsadil práve na to – čo najviac času strávili deti pri vonkajších činnostiach, spoznávaní lesnej krajiny, života v prírode. Deti si formou hier, súťaženia a najmä vlastným zapájaním vyskúšali ako narúbať drevo, založiť oheň pomocou troch zápaliek, odrezať ražne, vyvŕtať dieru v ľade, postaviť stan a vystlať ho čečinou a sobími kožami alebo ovládať psí záprah. Celodenné pobyty detí vonku sa okamžite prejavili na ich nálade. Sneh priam lákal na ustavičné guľovačky a naháňačky a čo je dôležité, nikto sa nenudil. Medzi top aktivity sa z pohľadu detí jednoznačne zaradili psie záprahy, chytanie rýb na zamrznutom jazere a spanie v stane pri teplote -12°C. Návšteva historického múzea Maihaugen a zimného parku Hunderfossen v Lillehammeri ako i sánkovačka priamo v olympijskej dedine bola skvelou gradáciou záverečného programu.

Na záver zostáva len dodať: „Forest Friends Forever“!

Viac informácií o projekte na

www.forsoc.org www.facebook.com/forsoc.eu

 

 

Kurz Lesnej pedagogiky 2017

 

„Využite svoj vnútorný potenciál a odovzdajte deťom kus svojej lásky k lesu!“

S veľkým očakávaním a zvedavosťou prichádzali v januári noví záujemci o Kurz lesnej pedagogiky do Zvolena. Stretlo sa ich až 16, z rôznych kútov Slovenska, z rôznych lesníckych inštitúcií. Jedno však mali spoločné, CHCELI.

Chceli poznať odpovede, na niekoľko otázok: AKO? sprostredkovať zážitok z lesa čo najzaujímavejšie; PREČO? lesná pedagogika, je tým najvyhľadávanejších prostriedkom pre komunikáciu s verejnosťou; KEDY? zvoliť akú aktivitu, aby sme deti či dospelých v lese zaujali a KDE? všade je možné vytvoriť program lesnej pedagogiky.

Lektori akreditovaného kurzu Lesná pedagogiky hľadali spoločne odpovede na položené otázky a snažili sa hlavne namotivovať účastníkov, aby po ukončení kurzu našli v sebe vnútorný potenciál pre prácu lesného pedagóga.

Z pohľadu nás lektorov aktivít lesnej pedagogiky môžeme zhodnotiť, že snaha padla na úrodnú pôdu. Svedčili o tom zaujímavé absolventské prezentácie z vlastných lesných vychádzok, plné inšpirácií nielen pre nových lesných pedagógov, ale aj pre nás lektorov. Sme veľmi radi, že Vám môžeme predstaviť 16 nových posíl pre aktivity Lesnej pedagogiky na Slovensku:

Jana Znášiková, Ivo Antoš (ML Bratislava), Štefan Pustovka (PROPOPULO POPRAD) Jozef Kršák (LESOTUR Stará Turá), Viktoria Vikartovská (ML Dobšiná), Daniela Grellnethová, Nikola Pisarčíková (študentky LF TUZVO), Milota Nadvorníková, Nikoleta Nozdrovická, Agáta Hrivníková (LESY SR, GR), Miriam Turayová, Stanislava Cúthová (LESY SR, LDM), Andrea Sekanová, Katarína Jurigová, Zuzana Puterová (LESY SR, OZ Lipt.Hrádok), Elena Kašiaková (NLC).

 

Prajeme novým lesným pedagógom veľa úspechov a tešíme sa na spoluprácu.

cid:image013.jpg@01D29E6C.0B31B7F0

cid:image016.jpg@01D29E6C.0B31B7F0